Blog
sep 10

Adwords van je concurrent opkopen: mag het of mag het niet?

Het gebeurt dagelijks en leidt niet zelden tot frustratie van de betrokken bedrijven: bij een middagje Googlen op je eigen bedrijfsnaam en trefwoorden stel je vast dat een concurrent consequent opduikt in de gesponsorde links naast de search resultaten met links naar –als alles goed is en je SEO gesmeerd loopt- jouw bedrijfsgegevens.

Het opduiken van concurrenten in de gesponsorde links naast jouw website is natuurlijk geen toeval. De reden hiervoor is simpel: de concurrent in kwestie heeft een Google Adwords campagne lopende waarin hij als trefwoorden (adwords) die tot de vertoning van zijn gesponsorde link leiden de naam van jouw bedrijf of van jouw merk heeft ingevoerd. Telkens als iemand in Google jouw merk of jouw bedrijfsnaam invoert, zal op die manier de reclame van de concurrent in beeld verschijnen.

Vele bedrijven ervaren dit als erg onaangenaam en zelfs oneerlijk en er worden geregeld vragen gesteld over de rechtsgeldigheid van zulke reclameacties. De vraag is bovendien zo actueel dat ook het Europees Hof van Justitie zich al een aantal keren heeft mogen buigen over de materie en er dus inmiddels een duidelijke grens is getrokken van wat kan en wat niet kan en tot verrassing van velen is het in beginsel niet verboden om iemand anders merk als adword op te kopen, al zijn er volgens het Europees Hof van Justitie wél voorwaarden verbonden aan zulke reclamecampagnes.

Ontdek de voorwaarden op de blog van Sirius Legal