Blog
sep 29

Wijs als webshopuitbater je klanten correct de weg naar bemiddeling en arbitrage

Verplichte opname van alternatieve geschillenbeslechting in algemene voorwaarden

Ben jij eigenaar van een webshop die zich richt op consumenten? Dan is een recente uitspraak (C‑380/19) van het Hof van Justitie van belang voor jou. Dat arrest bevestigt (voor zover nodig) nogmaals dat je in je algemene voorwaarden je klanten expliciet moet uitleggen waar ze terecht kunnen voor alternatieve geschillenbeslechting als ze niet tevreden zijn over jouw dienstverlening. Die verplichting geldt overigens ook indien de consument niet echt iets kan kopen op jouw website.

Sirius Legal legt je uit hoe je als webshopuitbater je klanten correct de weg wijst naar bemiddeling en arbitrage.

Lees hier het volledige artikel