Thesis For Essay On Obesity Guest Mein Tag Essay Going To School Later Essay Best Place Buy Custom Essay Mini Essay Rubric Examples
Blog
Apr 13

Strengere garantieverplichtingen voor webshops vanaf 1 juli 2022!

De wereld staat nooit stil en de wetgeving moet volgen. Richt jouw webshop zich naar consumenten, dan moet je vanaf 1 juni 2022 rekening houden met belangrijke nieuwe wetgeving. Zo brengen de nieuwe regels belangrijke wijzigingen mee voor de wettelijke garantie die jij als verkoper moet geven aan je klanten.

Europa werkt al langer aan een verdere eenmaking en verstrenging van het consumentenrecht online. Twee richtlijnen die hieraan moeten bijdragen (richtlijnen nrs. 2019/770 en 2019/771) zijn nu omgezet in Belgische wetgeving.

Wij vatten alvast even de belangrijkste wijzigingen voor jou samen. Zo ben je volledig mee en kan je tijdig de nodige aanpassingen doen.

Ook garantie op diensten

Tot op heden moest je als verkoper alleen 2 jaar wettelijk garantie geven op consumptiegoederen (bv. gsm’s, stofzuigers, meubels, kleding, …). Op diensten en digitale “goederen” echter bestond geen wettelijke garantieplicht.

Dit verandert vanaf 1 juni:

1. Ook op “goederen met digitale elementen” geldt in de toekomst een wettelijke garantieplicht

2.Ook voor “digitale diensten of content” geldt vanaf nu een wettelijke garantieplicht

Verkopers moeten updates voorzien 

Als verkoper ben je vanaf nu ook verplicht om gepaste updates te voorzien voor de software of de content die je verkoopt of gratis weggeeft.  Dat geldt zowel voor zelfstandige software of content als voor software die onderdeel uitmaakt van een hardware toestel (het besturingssysteem van onze tablet in het voorbeeld van daarnet).

Commerciële garantie

Naast de wettelijke garantie mag je natuurlijk ook bijkomende of aanvullende garanties verlenen. Je kan bijvoorbeeld de garantietermijn verlengen tot drie of vier jaar, je kan bepaalde diensten mee onder je garantie stoppen, of extra vergoedingen bij schade voorzien of nog de garantie ook laten gelden in B2B relaties in plaats van enkel in B2C. Zo’n “commerciële garanties” zijn een volledig vrijwillige en commerciële keuze van jou als verkoper.

Hoog tijd om je algemene voorwaarden een update te geven

De nieuwe regels treden in werking op 1 juni 2022.  Je hebt dus als online verkoper nog 2 maanden om je algemene voorwaarden en de informatie op je website aan te passen.  Wacht hier niet nodeloos lang mee.  De Economische Inspectie is waakzaam en het zou jammer zijn om nodeloze boetes op te lopen.

Bron artikel : Sirius Legal – 9 april 2022