How To Achieve My Ambition Essay Mi Rutina Diaria Essay Topics Pollution Essay In English For Class 10 Lord Of The Flies Piggy Character Analysis Essay Cultural Event Paper Essay Format
Blog
Apr 13

Welke tekst moet er wettelijk op je bestelknop staan?

De kans is groot dat je hier nog nooit over hebt nagedacht, maar er is een wet die bepaalt welke tekst webshops op hun bestelknop moeten zetten. Staat deze tekst er niet? Dan is de klant niet door de overeenkomst gebonden én kan je een boete krijgen tot maar liefst € 10.000! Liever niet, daar zijn we het helemaal mee eens. Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft zich hier in een recent arrest over uitgesproken. We vatten de belangrijkste elementen even voor je samen.

De magische woorden: bestelling met betalingsverplichting

De magische tekst is ‘bestelling met betalingsverplichting’. Zodra dit op een bestelknop staat is het voor de wetgever duidelijk dat je klant weet dat het plaatsen van een bestelling een verplichting inhoudt om te betalen. Deze regel geldt enkel wanneer je klant een consument is.

Geef toe, ‘bestelling met betalingsverplichting’ is een onnodig complexe bewoording. Je wil dat het aankoopproces zo vlekkeloos mogelijk gebeurt. De klant moet het product makkelijk terugvinden, in het winkelmandje plaatsen, betalen en nadien liefst meerdere keren terugkomen. De wet biedt daarom ook de mogelijkheid om een overeenkomstige ondubbelzinnige formulering te gebruiken.

Links, rechts, boven of onder de knop?

Het Hof is hier heel duidelijk: de formulering moet OP de knop staan. Niet ernaast, niet eronder, niet links en ook niet rechts. Het zal ook niet volstaan als deze vermelding in je footer staat of verstopt in je algemene voorwaarden.

Het gevolg hiervan is dat de rechter ook enkel rekening mag houden met de tekst die op de knop staat om te beoordelen of deze volstaat. Het Hof lijkt hier in eerste instantie weinig ruimte te laten om hiervan af te wijken. Meer zelfs, een andere interpretatie zou afbreuk doen aan het recht van de consument op correcte en duidelijke informatie.

Een knop “ga verder” met daaronder de tekst “door op ga verder te klikken erken ik dat ik een bestelling plaats met betalingsverplichting” zou dus niet volstaan. Een kafkaiaanse situatie als je het ons vraagt. Het doel kan toch ook bereikt worden met de tekst direct boven of onder de knop? Volgens het Hof is dat niet het geval.

Mag je nog “boeken”?

Wat betreft die boeking. De Duitse rechter moet nu controleren of de term “boeking” zowel in de omgangstaal als in de ogen van een normaal geïnformeerde en oplettende gemiddelde consument in verband wordt gebracht met het ontstaan van een betalingsverplichting. Zo niet? Ja, dan is de term dubbelzinnig en volstaat het niet.

Is jouw website wettelijk in orde?

Vraag jij je ook af of jouw betaalknop wel OK is? Geen zorgen, je bent zeker niet alleen.  Maar misschien is dit ook wel hét uitgelezen moment om je webshop even opnieuw in regel te stellen. Weet dat Sirius Legal hiermee kan helpen. Op onze website vind je ons “Website Certifier” pakket, waarmee we voor een vaste en duidelijke prijs je website een onderhoudsbeurt geven. Zo’n Website Certifier biedt je meteen ook 1 jaar gratis lidmaatschap bij onze partners van SafeShops.be.  Mooi meegenomen toch?

Bron artikel : Sirius Legal – 11 april 2022