Denemeleri Montaigne Essays Essay About Gabriela Silang Short Situational Irony Essay About Entertainment Essay Definition
Blog
Sep 01

Let’s Shoptalk – door Greet Dekocker

Let’s Shoptalk – door Greet Dekocker

Shoptalk is the best. There’s no two bones about it. It is arguably the most exciting and informative retail conference out there.” Dat zeggen wij niet, dat zegt het Amerikaans magazine Forbes over Shoptalk. De absolute hoogmis voor de retail kwam op 6, 7 en 8 juni voor de 2de maal naar Europa en streek neer in London.

Tijd voor een bezoekje dus… en dat maakte indruk. Op mezelf en m’n team. Een hele ervaring die blijft nazinderen en mijn visie over opkomende technologieën en hun rol voor Belgische webshops deed opborrelen…

Shopping technologies

Shoptalk is ‘s werelds grootste community van retail changemakers. Opgericht in 2016, werd het al snel Amerika’s grootste retail innovatieshow en wordt nu algemeen beschouwd als de wereldwijde bakermat voor innovatie in de sector. Meer dan 3000 deelnemers van grote retailers en merken, startups, technologiebedrijven, investeerders, media en analisten zakten af in juni naar Londen om er samen te leren, te werken, te netwerken en te evolueren.

Om en bij de 200 grote namen en opkomende sterren uit de retail deelden hun visie over de meest cruciale opportuniteiten en trends van morgen. Ok, we hebben het over kleppers als AB Inbev, Adyen, Delhaize, Alibaba, Zalando, Uber, LEGO, Mondelez, La Redoute, Carrefour, Levi Strauss,… maar wie denkt dat het daarom niet voor hem of haar is weggelegd, mist eigenlijk een immense bron aan inspiratie, kennis en contacten. Hier shop je shopping techs.

Shoptalk Europe is niet de plek waar je de allerlaatste high-tech snufjes zal ontdekken, maar wel hoe een aantal belangrijke innoverende technologieën zoals de fitting tech, data mining, scan-technologieën en CMS systemen succesvol geïmplementeerd werden. Naast de presentaties en keynotes is er een immens middenplein waar iedereen met iedereen kan kennismaken, bijpraten en inspiratie opdoen.

E-commerce is intussen een mature markt. En dat kan angstaanjagend lijken voor startende, kleinere webshops. Maar op zo’n event moét je zijn, ook onze (kleine) webshops uit België. Je merkt er meteen: België heeft nog onnoemelijk veel potentieel.

If you don’t play with tech, you don’t play at all.

De technologieën an sich worden al lang niet meer in vraag gesteld. Integendeel. Daarom is Shoptalk zo belangrijk. Het is als een schatkamer vol informatie, cases en voorbeelden van innovaties en technologieën die al geïmplementeerd werden, hoe ze werken en waar je terecht kan om ze zelf in te zetten.

En dat is het nu juist: we moeten meer buitenkomen, kijken wat we kunnen gebruiken en de contacten leggen om de voor ons juiste technologie in te zetten om te groeien. Ik begrijp dat mensen denken: België is te klein. Maar Europa is ons speelveld. Uit onderzoek blijkt dat consumenten in België en in Europa vooral Europese webshops vertrouwen. Zo kopen ook wij, Vlamingen, veel in Nederland bijvoorbeeld, en Waalse consumenten aarzelen niet om op Franse sites aankopen te doen. Waarom zouden anderen niet bij ons kopen?

Ga je wereld uit

Belgische webshops en e-commerce spelers hebben echt wel nog een plaats in te nemen in die Europese en zelfs globale online markt. Daar ben ik echt van overtuigd. Maar we moeten die plaats wel zélf innemen. Daarom ben ik blij dat ook Belgische spelers zoals Colruyt op Shoptalk aanwezig waren. Zij hebben de juiste mentaliteit en kunnen een pionier zijn, de weg naar de tech openen in België.

Mijn conclusie? Kom volgend jaar gewoon mee en ga de tech halen waar ze zitten. Dan kan je de juiste middelen inzetten om structureel te groeien.

 Safeshops organiseert in dat opzicht ook regelmatig zeer toegankelijke, gratis evenementen en webinars voor webshops die starten, verder willen groeien of gewoon hun plaatsje willen veroveren online. Elk jaar nemen we eind juni ook een 30-tal webshops mee met een echte VIP-bus naar de Webwinkel Vakdagen in Utrecht. Dat is de jaarlijkse e-commerce beurs in Nederland, waar meer dan 250 exposanten tonen wat nieuw is in e-commerce en waar je volop inspiratie kan opdoen bij tal van keynote sessies. En eind augustus gaan we op bezoek bij een paar grote fulfilment- en distributiecentra.

Hou dus zeker de SafeShops evenementen-pagina in de gaten en kom volgende keer gewoon mee!