Blog
Nov 25

Waarom hosting van je website bij een lokale provider belangrijk is

Met veel trots neem je deel aan de Local Day van Safeshops, want je wil beklemtonen dat jouw webshop puur Belgisch is. Om de Belgische economie, Belgische bedrijven te steunen, kies je immers voor lokale leveranciers voor grondstoffen, lokale dienstverleners zoals voor jouw transport, enz. Maar heb je ook al stilgestaan bij je hosting? Weet je überhaupt waar jouw webshop ondergebracht is en in welk land jouw hostingbedrijf jouw website en data bewaart?

Lokale hosting, in België of Nederland, is belangrijk. Wij sommen even op waarom je best voor een lokaal hostingbedrijf kiest.

1. Je data zijn veilig bij je lokale hostingbedrijf, conform GDPR

De Europese wetgeving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) of in het Engels General Data Protection Regulation (GDPR) heeft regels vastgelegd om de privacy van data te beschermen.

Uiteraard is het belangrijk dat het bedrijf waaraan jij je hosting toevertrouwt, zich aan die regels houdt. Wanneer je in zee gaat met een lokaal hostingbedrijf, waarvan de datacenters in België staan, dan vink je meteen een van de regels af van de GDPR: jouw data en toepassingen worden op servers in België bewaard.

Maar hoe weet je nu dat een hostingbedrijf GDPR-compliant is? Daarvoor werd een speciaal certificaat uitgewerkt: ISO 27701. Dat getuigt ervan dat een bedrijf voldoet aan de normen voor het beheren en opslaan van persoonlijke informatie, en is heel nauw verbonden met de GDPR-wetgeving. Combell behaalde in oktober 2021 als eerste bedrijf in de Benelux dit certificaat. En het ISO27001 certificaat, waarover Combell al jaren beschikt, toont aan dat het bedrijf voldoet aan alle eisen rond de beveiliging van (alle) informatie. Dus niet enkel joúw data, maar ook de persoonlijke gegevens die jouw klanten of bezoekers ingeven op jouw website.

Alle medewerkers van Combell krijgen herhaaldelijk interne training om veilig om te gaan met jouw data. Ook alle processen bij Combell rond het beheren van persoonlijke data zijn zorgvuldig gestroomlijnd. Het ISO2771 certificaat van Combell is trouwens ook geldig voor Flexmail, de e-mailtool van het bedrijf Flexmail. Zo kan je met een gerust hart marketingmails versturen die volledig in orde zijn met de GDPR!

Combell heeft bovendien een eigen Data Protection Team, dat bestaat uit interne en externe experten, die je kunnen helpen bij jouw vragen over de GDPR. Ook als er zich een probleem voordoet. Want zelfs als je hostingbedrijf jouw data veilig bewaart, toch is een gegevenslek nog altijd mogelijk door onvoorzichtigheid of kwade opzet van een van je medewerkers of een derde partij. Dan moet je supersnel reageren, want je bent verplicht een gegevenslek binnen de 72u te melden aan de bevoegde instanties. Maar oef! Gelukkig kan je dan rekenen op een expert die je kan bijstaan – een hele verademing!

De GDPR-wetgeving is geen lachertje. Het aantal boetes dat opgelegd werd voor overtredingen sinds de invoering deze Europese richtlijn in 2018 was in zomer 2021 opgelopen tot meer dan 1 miljard EUR!

2. Kiezen voor lokale hosting in België: hou pottenkijkers buiten

Heb je voor een niet-Belgisch (niet-EU) hostingbedrijf gekozen, dan loop je het gevaar dat jouw data, zonder jouw toestemming of medeweten, toch besnuffeld worden. In de VS is er bijvoorbeeld de CLOUD Act, die de Amerikaanse veiligheidsdiensten het recht geven op toegang tot alle data die in de VS gehost worden, zelfs al gaat het om data van niet-Amerikaanse (en dus Belgische) bedrijven. Het gaat zelfs nog een stukje verder: Amerikaanse veiligheidsdiensten krijgen zelfs toegang tot data die opgeslagen zijn buiten de VS, indien die daar opgeslagen zijn door een Amerikaans bedrijf – denk aan de Google of Amazon servers in België.

Economische spionage, al dan niet door een buitenlandse mogendheid gesponsord, is echt geen filmscenario, maar is helaas steeds vaker bittere waarheid. Er is een reden waarom de Belgische overheid afraadt om met netwerkapparatuur van bepaalde Chinese bedrijven te werken!

Wanneer je kiest voor een lokale hostingprovider, kan je jouw klanten de waarborg geven dat hun gegevens écht veilig zijn. Dat is bovendien een enorm pluspunt wanneer je zaken doet met andere bedrijven uit het buitenland, die vertrouwelijkheid van hun data vooropstellen. Of met Belgische overheidsbedrijven, banken, financiële instellingen en dergelijke die het bewaren van hun data in België als een primordiale vereiste stellen.

3. Een lokaal hostingbedrijf: letterlijk en figuurlijk dichterbij

Er zijn ontelbare redenen om voor je hosting een Belgisch bedrijf te kiezen, of het nu om gewone webhosting gaat of om managed/cloud hosting. Zeker bij dat laatste laten bedrijven zich al te vaak verleiden door de prijs om met een (Amerikaanse) gigant te werken voor hun hosting, in plaats van voor een lokale managed hostingprovider zoals Combell te kiezen.

Hun keuze voor de laagste prijs kan hen echter duur te staan komen!  Er zijn immers verschillende redenen waarom je beter “lokaal koopt” voor je hosting:

  • Meer persoonlijke ondersteuning: bij de overzeese partners, meestal multinationals, moet je alles zelf uitzoeken. Heb je zelf onvoldoende technische expertise, dan moet je IT-medewerkers in dienst nemen. En zou je die niet liever inzetten voor de ontwikkeling van jouw website of app, dan voor gewone technische ondersteuning die beter gedaan kan worden door de experten van je lokale webhosting?
  • Maatwerk: je lokale hostingbedrijf is ook meer afgestemd op kleine en middelgrote bedrijven. In plaats van een “one size fits all” kan Combell je maatwerk leveren, afgestemd op jouw behoeften, jouw applicatie. Samen met jou wordt de gewenste configuratie uitgedokterd, juist gepast. Maar wel schaalbaar, want het is wel de bedoeling dat je groeit! Zo betaal je ook enkel wat je nu nodig hebt – een mooie besparing.
  • Sneller laden: je website staat op servers in België. Daardoor zal die sneller laden – zelfs al is het enkele milliseconden. Dat is dan weer goed voor de tevredenheid van je bezoekers, want wie wacht er graag? En het zorgt ook voor een hogere ranking in de zoekmachines: sites die traag laden worden in de Chrome browser afgestraft door een lagere ranking.
  • Dezelfde taal: je hostingprovider spreekt dezelfde taal als jij. Bij Combell word je te woord gestaan in het Nederlands, Frans, Engels, naar voorkeur. Maar die slagzin geldt ook figuurlijk: je lokale hostingbedrijf kent de plaatselijke gebruiken, die nogal eens kunnen verschillen van bijvoorbeeld de Amerikaanse.
  • Dezelfde tijdzone: je plaatselijke hostingbedrijf zit in dezelfde tijdzone. Zo moet je niet midden in de nacht opstaan om de overzeese helpdesk te contacteren. Als het jou al lukt iemand telefonisch aan de lijn te krijgen, is het meestal een callcenter-medewerker die enkel een script afloopt. Terwijl je bij Combell meteen een echte expert aan de lijn krijgt, die kan terugkoppelen met jouw persoonlijke accountmanager die jouw dossier van voor naar achter kent.
  • Betere juridische bescherming: bij een conflict tussen partijen kan je op de Belgische wet terugvallen – een conflict in het buitenland, zeker buiten de EU, is een strijd op onbekend terrein.

Ga je voor cloud / managed hosting? Deze tips helpen je een goede cloud provider te kiezen.

Wanneer je kiest voor een lokale hosting van je website of applicatie in België, kies je voor zekerheid, veiligheid én persoonlijke dienstverlening. Combell, de grootste hostingprovider in België, mag dan wel deel uitmaken van een internationale groep, het is zelf een puur Belgisch bedrijf en het zal jouw data veilig binnen België houden – tenzij jij dat expliciet anders vraagt.

Vraag advies voor jouw lokale hosting aan Combell