Blog
Jun 06

Betaald of gratis retourneren?

Hoe je je brutowinstmarge kunt optimaliseren zonder in te leveren op de klantervaring

Grote e-commerce spelers, zoals Zara en H&M, experimenteren al enige tijd met betaald retourneren. Kleinere winkels volgen hun voorbeeld, maar twijfelen vaak nog over de uitvoering. Hoewel  betaalde retouren meestal een hogere brutowinstmarge opleveren, verslechtert het in het algemeen ook de winkelervaring van de klant. Maar liefst 77% van alle klanten neemt het retourproces  namelijk mee in hun aankoopbeslissing (1). Dit betekent dat klanten mogelijk minder geneigd zijn te kopen bij winkels die geen gratis retourzendingen aanbieden.

Toch is het belangrijk om na te denken over de invoering van betaalde retouren. Gratis retouren gaan namelijk niet alleen ten koste van het milieu, maar zijn vaak ook simpelweg niet rendabel.  Vooral modebedrijven worstelen de laatste jaren steeds meer met de hogere retourkosten. Dit heeft onder meer te maken met hogere grondstof- en productprijzen en de sterke dollar. Ook  bestellen online shoppers steeds vaker meerdere artikelen en maten, waarvan een groot deel weer wordt geretourneerd. Dit verhoogt niet alleen de kosten voor de retourlabels, maar ook de  administratieve lasten – en dus de algehele kosten – gaan omhoog.

Gelukkig hoeft het niet óf-óf te zijn. Met een flexibel retourproces kun je namelijk zowel betaald als gratis retourneren aanbieden, afhankelijk van de situatie. Tip: stel regels en voorwaarden op en  ontwikkel een solide retourbeleid om je brutowinstmarge te verhogen, zonder je klanten met hoge retourkosten te ontmoedigen.

Infobox: Ken jij de Return Rules van Returnless al? Met behulp van slimme regels kun je jouw retourbeleid gemakkelijk automatiseren. Zo kun je retouraanvragen bijvoorbeeld automatisch  blokkeren als de retourtermijn is verstreken of de retour eerst goedkeuren als zich bepaalde voorwaarden voordoen. Enkele voorbeelden voor slimme Return Rules vind je hieronder.

     1.  Binnenlandse en internationale retouren

Voor veel webwinkels is de levering aan ons buurland Duitsland een belangrijke stap naar een grotere afzetmarkt. Een grotere markt betekent meer winst, zou je denken. De verzendkosten voor internationale zendingen kunnen echter snel oplopen. Om dit te voorkomen, kun je overwegen de retourkosten uit het buitenland bij je klant in rekening te brengen. Het digitale retourformulier  van Returnless herkent een buitenlands adres automatisch en zorgt er vervolgens voor dat de afzender alleen de optie voor betaald retourneren te zien krijgt.

     2.   Orderwaarde

Een ander mogelijk criterium voor het aanbieden van een betaalde of gratis retourzending is de orderwaarde. Wanneer de klant bijvoorbeeld goederen ter waarde van minstens 75% van de  orderwaarde behoudt, is de marge groot genoeg en bied je de klant een gratis retourzending aan. Wanneer de klant een groot deel van zijn bestelling retourneert, moet hij de retourkosten zelf  betalen.

Tip: Het hangt natuurlijk een beetje af van de marges van je webshop of het zinvol is om retourkosten afhankelijk te maken van de orderwaarde. Als je luxe producten verkoopt, kun je beter bij  voorbaat al een (retour)zendtoeslag aan je producten toevoegen. Voor producten in het lagere- of middensegment kan de orderwaarde wel degelijk een goede maatstaf zijn om mee te bepalen of je  de klant wel of geen gratis retourmogelijkheid wilt aanbieden.

     3.  Producten met gebreken

Zelfs wanneer alle retouren in je winkel betaalde retouren zijn, zul je het retourneren van een defect product alsnog gratis moeten aanbieden. Dit hoort gewoon bij een goede klantervaring.  Gelukkig kun je dan in sommige gevallen wel nog op de verzendkosten besparen. In het digitale retourformulier van Returnless selecteert de klant de reden voor de retourzending. Als hij ‘defect’  kiest, kun je de klant een foto van het mankement laten uploaden. Zo kun je direct bepalen of het loont om het product terug te ontvangen. Zo ja, dan kan de klant een retouretiket downloaden  waarmee hij het product gratis kan retourneren. Zo nee, dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen dat de klant het defecte product mag houden en met een tegoedbon of vervangend product wordt  gecompenseerd.

     4.  Snelle retouren stimuleren

Hoe sneller de klant een product terugstuurt, des te sneller het weer terug is in je magazijn – en dus beschikbaar voor de doorverkoop. Met traditionele retourmethoden kun je weinig tot geen  prikkel genereren om je klant snel te laten terugkeren. Met een flexibel en digitaal retourproces, daarentegen, kun je instellen dat de retourzending, bijvoorbeeld binnen de eerste twee weken na  ontvangst van de bestelling, altijd gratis is. Als de klant vervolgens alsnog wil retourneren, moet hij betalen om een retouretiket te kunnen downloaden.

Tip: Met de Gate-Keeper van Returnless kun je instellen dat retourneren niet meer mogelijk is, nadat de officiële retourtermijn is verstreken, of dat een retour eerst moet worden goedgekeurd  door de klantenservice. Iets wat bij de klassieke label-in-the-box-methode niet mogelijk is.

     5. Loyale klanten belonen

Je kunt je retourbeleid ook gebruiken om loyale klanten die weinig retourneren te belonen. Je kunt bijvoorbeeld gratis retourmogelijkheden aanbieden aan klanten die in het afgelopen jaar minder dan vijf keer iets hebben geretourneerd. Voor klanten die vaak (een groot deel van hun bestelling) retourneren, kun je wel retourkosten in rekening brengen.

Tip: Het werkt ook andersom. Sommige klanten sturen telkens een groot deel van hun bestelling terug. Als een klant over een bepaalde periode een bepaald aantal producten retourneert, kun je  ervoor kiezen om betaald retourneren in te stellen.

Conclusie

Gratis retouren zijn in het algemeen niet rendabel en ook niet erg duurzaam. Gelukkig kun je met een goed retourbeleid, dat rekening houdt met verschillende situaties, je omzet gemakkelijk  optimaliseren. Zo kun je bijvoorbeeld de klant retourzendingen uit het buitenland zelf laten betalen of loyale klanten met gratis retouren belonen. Door verschillende scenario’s te definiëren, en  voor elk scenario verschillende retourkosten in te stellen, kun je eenvoudig en flexibel je brutowinstmarge verhogen zonder al te veel afbreuk te doen aan de klantervaring. Win-win!

Bronnen
(1) JDA & Centiro / YouGov, Retouren im deutschen Online-Handel

 

Auteur: Returnless