Blog
Jul 12

De toekomst is digitaal én groen

De resultaten van de Market Monitor van BeCommerce tonen aan dat e-commerce in België nog altijd in een opwaartse beweging zit. De cijfers van 2022 overstijgen zelfs die van coronajaar 2020. In 2022, werden 34% meer online aankopen geregistreerd dan in 2020.

Ook de duurzaamheidsgraad van onze Belgische e-commerce sector is beloftevol. In 2021 gaven Belgische webshops zichzelf gemiddeld een 6,5 op 10, met de intentie om tegen 2024 een 7,9 op 10 te halen.

En ze zijn goed op weg. Onze Belgische e-commerce is een jonge sector die wel fouten maakt, maar die ook alle kansen heeft om het uitstekend te doen. Het potentieel om een uiterst duurzame sector te worden is er. Dat is trouwens onze focus als federatie: de Belgische webshops, van micro tot grote bedrijven, helpen en bijstaan in hun proces van verduurzaming.

Maar dat wil ook zeggen dat we de algemene perceptie moeten corrigeren en een aantal misverstanden de wereld uit helpen. Want e-commerce is lang niet de ‘grote boosdoener’ (meer).

Samen werken aan verduurzaming

Als e-commerce federatie staat verduurzaming hoog op onze agenda. Ondanks het feit dat een online aankoop bij een lokale handel eigenlijk minder CO2 uitstoot dan fysiek het zelfde product aankopen in het winkelnetwerk. Waarom? De pakketleverancier gebruikt een geoptimaliseerd transport versus het individuele, heen- en weer transport van een consument. Door diezelfde pakketleverancier wordt er bovendien heel hard gewerkt om tot een emissievrije last-mile te komen. De meeste postale operatoren hebben zichzelf duidelijke doelstellingen opgelegd inzake elektrificatie van hun vloot. Bij bpost leveren ze in 2025 volledig CO2-neutraal in de steden. Maar ook BD Logistics, PostNL, DHL, UPS en DPD bijvoorbeeld, werken aan een klimaatneutrale vloot, gebouwen en hubs. Daarnaast werken deze operatoren ook aan cityhubs en combinaties met cargo-bikes.

En dat is nodig. Want 70% van de online bestellingen worden thuis geleverd. Als dat al emissievrij kan gebeuren, zet de sector een mooie groene stap. En als de consument die zijn pakje in een afhaalpunt of locker afhaalt, dat ook nog te voet of met de fiets doet (of als onderdeel van een ander traject), dan zitten we helemaal goed. Weg dan met dat schuldgevoel bij online aankopen en thuisleveringen. Tenminste als we lokaal kopen en een individuele overzee trajecten vermijden.

Een tweede zeer zichtbaar onderdeel van e-commerce zijn de verpakkingen. In 2021 bundelde al 86% van de Belgische webshops verzendingen in 1 verpakking, 66% gebruikte herbruikbare/recycleerbare verpakking en 79% deed dat met duurzaam of gewoonweg minder opvulmateriaal.

Ook leveranciers van verpakkingsmateriaal maken concreet werk van duurzame alternatieven. Zo bestaat er reeds voor elke verpakking een duurzaam recycleerbaar alternatief. Webshops halen eveneens de lucht uit hun verpakking om niet alleen op materiaal te besparen maar ook om de ruimte nodig in het transport te beperken. En de verschillende spelers op de markt werken steeds meer samen. Ik denk aan de herbruikbare papieren enveloppen van RAJA die je gewoon kan ‘teruggeven’ voor hergebruik via de rode brievenbussen van bpost.

Tenslotte besteedt de sector ook heel wat aandacht aan retour. De algemene gemiddelde return rate in België is 3,5%. Tiens? Meestal hoor je in de pers toch percentages van 20 à 30%? Niet alle sectoren zijn echter even gevoelig voor retour. De productgroepen die er het meest gevoelig voor zijn, zijn deze waar het product dient te passen zoals bv kledij, schoenen of meubelen. Deze ondervinden dan ook die hogere retouraantallen.

Ook daar zien we heel wat initatief. Het inzetten van ‘fitting technologie’, consumer reviews en video kan al voor een sterke daling van het retourvolume zorgen. Of het laten betalen van de retourkost door ‘serial returners’ kan helpen. Ook op dit vlak zien we samenwerkingen. Zoals testen waarbij de postale operatoren het pakketje bij een levering van een ander pakketje gewoon terug meenemen. Zo vermijden ze dubbel transport.

Het potentieel tot verdere verduurzaming is dus duidelijk daar. Als federatie is het onze rol om alle spelers en consumenten op de markt te verbinden en te helpen elkaar te ondersteunen in het verduurzamen van hun werking en in het gidsen van de klant bij zijn online aankopen.

Ben je zelf actief in de e-commerce? Download dan even onze duurzame richtlijnen.

 

Auteur: Greet Dekocker,  Managing Director SafeShops.be/BeCommerce